13

NOV

09:00

Biografija – historiografija – humanistika / znanstveno srečanje

znanstveno srečanje


Osnovni Podatki

13. november 2018 ob 09:00 do 13. november 2018 ob 15:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

Vljudno vabljeni na znanstveno srečanje

BIOGRAFIJA – HISTORIOGRAFIJA – HUMANISTIKA

Znanstveno srečanje je zasnovano kot znanstvena podpora Novemu slovenskemu biografskemu leksikonu, hkrati pa za poglobitev razumevanja mesta biografskih študij znotraj humanistike ob prehodu v digitalno dobo in miselnost, ko se zdi, da različne spletne platforme, družabna omrežja in resničnostni šovi, ki ponujajo na dlani trivialnosti iz zasebnega življenja posameznikov, bistveno spreminjajo naravo biografije, praviloma v smeri banalizacije.

Na znanstvenem srečanju bomo osvetlili razumevanje biografije v različnih časovnih obdobjih in posebno v odnosu do historiografije, hkrati pa bomo preverili, kaj (če kaj) pomeni biografija za druge humanistične vede, denimo, filozofijo, literarno zgodovino ali etnologijo.

Prispevki z znanstvenega srečanja bodo izšli kot znanstvena monografija v okviru Biografskih študij zbirke Življenja in dela, ki jo izdaja Inštitut za kulturno zgodovino ZRC SAZU.

Za uvod v znanstveno srečanje vas vabimo tudi na pogovor ob izidu tretjega zvezka Novega Slovenskega biografskega leksikona, ki bo v ponedeljek, 12. 11. ob 18.00 v Atriju ZRC.

PROGRAM SREČANJA